Villányi Franc 2015


Pince ár:

15 000 Ft / 0,75l

Egységár 20 000 Ft / liter. Áraink bruttó árak

Ez a bor már csak a borászatban kóstólható,
vásárolható, limitált palack mennyiségben!


  • Villányi védett eredetű, SUPER PRÉMIUM, száraz vörösbor
  • Készült palackszám: 1 050 db
  • 1100 % cabernet franc szőlőből készült bor
  • Szüret időpontja: 2015. október 24.
  • Alkohol tartalom: 13,5 %
  • Maradék cukor: 1,3 g/l
  • Sav tartalom: 5,3 g/l

Vegyszermentesen művelt szőlő, 50 q / 1 ha termés korlátozás, tőketerhelés 1 kg szőlő / tőke Kézi szüret fenolos érettségben, kézi bogyóválogatás.
Irányított erjesztés, körfejtve 8 napig, majd kíméletes préselés.
Érlelése 225 l első töltésű , közepes pörkölésű bordeaux hordóban, finom seprőn 18 hónapon át.
A szép piros bogyóknak köszönhetően mély, bársonyos, rubinvörös szín, lilás árnyalattal.
Kifinomult bordói illat melyből árad az erő.
Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilva lekvár, erdei szamóca, kellemesen fanyar íze, de érezzük a hordóból származó fűszerességet, kis vaníliával, kökény, csokoládéval és kávé aromával párosulva.
Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt tartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma, szépen lekerekedett tanin szerkezet.
Egy tüzesen testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor hosszú utóízzel, némi újvilági beütéssel.
Struktúrája még több éves érlelést tesz lehetővé e kiváló bornak.
E tökéletes vörösbor méltón képviseli a Villányi Borvidék hírnevét.
Fogyasztását 15-16’ hőmérsékleten, vörös húsú ételek mellé ajánlja a borász vagy csak úgy a cabernet franc és a kuriózumok kedvelőinek, különlegességek gyüjtőinek….

Díjazás:

Sztory...
Riczu Tamás borász a Franc Eredetvédelmi Bizottság egyik borbíráló tagja.
Villányi Franc 2015 borunkat 2018. január 09-én eredetvédelmi minősítésre küldtük.
A kérdés az volt, hogy prémium vagy super prémium kategóriába nevezzük a bort, mert egyébként a super prémium további kritériumainaknak (terméskorlátozás, érlelési idő) a bor megfelelt.
Tamás kérése az volt, hogy csak prémium kategóriába indítsuk a bort, mert a kategória bevezetése óta nem volt még a borvidéken olyan bor ami a super prémium kritériumoknak megfelelt volna, igazán a borbíráló bizottság sem tudta, hogy milyen egy super prémium bor, hisz a prémium villányi franc is már egy magas minőségű kategória. Mindezen információkat a hegybíró is megerősítette, aki szintén le szeretett volna beszélni arról, hogy e kategóriába küldjük a bort minősítésre.
“Milyen kellemetlen lenne nekem, ha bizottsági tagként kóstolom a saját boromat ( nyílván felismerem) és csak én engedem super prémium kategóriába.” indokolt Tamás.
Hát Ágit sem a borász, sem a hegybíró nem győzte meg, mert ő bizony ( Tamás tudta nélkül) beküldte a bort super prémium kategóriába minösítésre.
“Biztosan tudtam, éreztem, hogy ez a bor érdemes erre a legmagasabb minősítésre, hisz emlékezve a sok villányi és más borvidékről hozzánk látogatott borász egyöntetű véleményére, hogy egy különleges, bár még fiatal, de tökéletes, nagy bort kóstoltak.
De ha valamiért mégsem sikerül, akkor még prémiumként így is lehet egy következő minősítésen , bár tudtam hogy Tamás kicsit kellemetlenül fogja érezni magát, de bíztam benne, hogy a bor a legmagasabb elvárásoknak meg fog felelni....így megnyugtattam magam!”
Az eredetvédelmi minősítésre anonim kerülnek a borok, a borászok csak azt az információt kapják, hogy milyen fajta a bor, évjárata és milyen kategóriába indították.
Eredetvédelmen kóstolja Tamás a borokat abban a tudatban, hogy borunk prémium kategóriában van jelen. Elmondása alapján jött az egyik prémium ami jó, aztán a következő prémium az is jó, aztán a következőt elutasítja, aztán jött az első super prémium.
“Hát ez nagyon tökéletes, szerintem megfelelő, ilyennek kell lenni egy super prémium Villányi Franc-nak”. Aztán jött a következő super prémium franc. Hát ez a bor is tökéletes, mennyire hasonlít a mi borunkra....? Kár, hogy az enyém a prémiumok közt van, de milyen érdekes hogy nem ismertem meg melyik volt az... Hát ilyen is ritkán van, hogy nem ismerem meg a saját boromat...” vélekedett így, akkor Riczu Tamás
Hegybíró:
“Gratulálok Riczu Tamás, 9 egyöntetű megfelelt szavazattal Tiéd az egyik első, super prémium Villányi Franc a borvidéken.”
Riczu Tamás telefonál:
“Ági ne hallgass soha többet rám...köszönöm és gratulálok, Neked köszönhető, hogy a Villányi Franc 2015 borunk az egyik első super prémium franc a borvidéken. “
Így ez a bor számunkra emlékezetesen maradandó és kuriózum lett ...”